Skip to content
Kezdőlap » Blog » Ágyő KATA, merre lesz most az arra

Ágyő KATA, merre lesz most az arra

No igen. A kétségbeesés hulláma úgy kb. 2 napig engem sem került el, annak ellenére, hogy nagyon jól tudtam, a KATA egy kedvezmény, amit bármikor elvehetnek, és ugrásra készen kell állni arra, hogy új irányba szükséges fordulni. Csak hálás lehetek, hogy kezdő vállalkozóként ez a lehetőség nekem megadatott, és tudtam benne úgy működni 4,5 évig, hogy nem a túlélésre kellett koncentrálnom, hanem a fejlődésre. És ami a lényeg, természetesen: NEM….ÁLLOK…. LE!!! Nem opció.

Minden ilyen helyzetet úgy értékelek, mint egy szándékos komfortzónából való kilökést, amikor is olyan lépéseket kell külső kényszerűségből megtennem, amit amúgy is meg kellett volna már rég a valódi, igazi, hatékony előrehaladás érdekében.

A sors ugyanis nem állja a langyos vízben való toporgást, a stagnálást. És amikor kilök ebből, egyet nem szabad csinálni: VISSZAFORDULNI! Mert nem ezért lökött ki, hanem azért, hogy tessék tovább lépni.

Szóval vannak pozitívumai is? Kell, hogy legyenek. Egy piactisztulás mindenképpen az.

Mitől tudtam én olcsó lenni eddig?

  • mert több lábon állok (még), ami nem azért van, hogy ebből finanszírozzam a webes munkáimat.
  • mert nem kellett sokat adóznom.


Most már sok dolgot nem engedhetek meg magamnak, amikről már egyébként is rég le kellett volna szoknom:

  • nem gondolkodhatok magamról úgy, mint egy kezdő, pláne nem árazhatom magam úgy. Mert már rég nem vagyok az.
  • nem gondolhatom magamról, hogy kicsi vagyok, és nem gondolkozhatok most már kicsiben.
  • nem ajándékozhatom az időmet bármire és bárkire csak úgy. Nem dolgozhatok úgy perceket sem, amikből nem tudom az a havi járulékaimat befizetni és az életünket fenntartani.


Az íróasztalom mellé ki van tűzve ez a sor az orrom elé: A HATÉKONYSÁG NEM EGYENLŐ AZ EREDMÉNYESSÉGGEL. Igyekezett szegény üzenet mindig elérni az agyamig, ahányszor rápillantottam. Most már nagyon sokba fog fájni, ha nem veszem ezt komolyan.

Persze ez az átalakulás, vagy feladathoz való felnövés is egy hosszabb folyamat lesz, mint minden más. És pont ugyanazon dolgok szükségesek hozzá: Türelem, kitartás, és persze rengeteg munka. Még annál is jobban kell nyomnom, mint eddig. Pontosabban vannak már helyzetek, amikor már a kikészülésig csinálom, de itt lép be a hiba: ha vannak feladatok, amiknek nem adok értéket, vagy nem jön be az értéke.

Akkor hogyan is tovább?

Egyelőre még nem tudok konkrétumokkal szolgálni, de úgy néz ki, hogy céges formában lesz a tovább folytatás. A családban nem vagyok egyedül ezzel a helyzettel, és most olyan megoldást keresünk, ami mindenkinek jó.

A fenti változtatásokra minden szakmabeli rákényszerül, felzárkóztatja magát a megnövő kiadásaihoz, és minden bizonnyal a piac is tisztulni kezd.

Minden esetre figyelem a szakma reakcióját, és az árak alakulását.

Mi volt a helyzet eddig az árak tekintetében az elmúlt 3-4 évben nagy általánosságban a piacon?

Nagyon változó. (Láttam az alábbiaknál olcsóbbat, de aztán kiderült 2015 óta nem frissítette oldalát.)

  • Grafikusi órabér: 6 000 Ft/órától
  • Egy kis weboldal (5-10 oldalig, design, tartalom feltöltés, max. egy űrlap, térkép, és kész): 150 000 Ft-tól. Egy egy oldalast adnak 89 000 Ft-tól.
  • Havi üzemeltetés (havi 1 óra munka van átlagban weblaponként): 10 000 Ft/hó-tól (vannak, akik ezért még csak le sem frissítik)
  • Web builderi munkadíj 10 000 Ft/óra
  • Webshop 180 000 Ft-tól, úgy, hogy termékfelötlés nincs benne.

És ezek az árak sem érték magukat attól utol, hogy az elmúlt 1 évben milyen szintű áremelkedések voltak, amit gondolom, nem kell bemutatnom.

Minden vállalkozónak adódik olyan helyzet, amikor nem tudja tartani magát az átlagos piaci árszinthez. És ezt szabad akartunkból így, vagy úgy meg is engedhettük magunknak a hosszú távú megtérülés reményében.
Most viszont elérkeztünk egy olyan éles vonalhoz, amikor is át kell értékelni ezt is.

Szóval nálam is áremelések lesznek, és a jelen szerződések helyett újakat kell kötni (már ha elfogadásra kerülnek az új feltételek) még azokkal is, akikkel a közel múltban egyeztünk csak meg. Immáron új névvel, hiszen olyan, mint Szanyi Judit egyéni vállalkozó 2022. szeptember 1-től megszűnik.

(Legalábbis a jelenlegi helyzet szerint.) (A Ju-Ditta Webdesign márka nevet, ha tűzbe dobnak sem engedem! :D)

Ju-Ditta