Skip to content

KÉPEK, VIDEÓK, GRAFIKÁK A WEBOLDALON

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy amit fent találunk az Interneten, az mindenkié, használhatunk onnan bármit, ami persze nagyon nincs így.

Minden, ami ott van, egy alkotónak köszönhető. Valaki megírta a szöveget, valaki elkészítette azt a fotót vagy videót, valaki megrajzolta azt a grafikát, tehát szerzői jogvédelem alatt áll.

Azt gondolom, amikor mi magunk készítünk saját képet, videót, írunk szöveget nem kis időt rászánva, utána látjuk, hogy valaki ezeket felhasználja a saját weblapjának/hírnevének népszerűsítésére stikában, akkor az nekünk is fáj. Van is törvényi lehetőségünk ez ellen fellépni, még akkor is így van, ha valaki azzal védekezik, hogy magán célra használta fel. A lopás, az lopás, magánfelhasználás sem kivétel a törvény alól.

A fotóknak/videóknak/grafikáknak nagyon fontos szerepük van a weblapon:

  • hangulatot keltenek, inspirálnak, felkeltik figyelmünket, segítenek szemléltetni, prezentálni, mondandója, üzenete lehet.
  • a designnak nagyon fontos eleme. Képek nélküli weblapot már el sem tudunk képzelni.

Honnan lehetnek képeim?

Vannak ingyenes felhasználási lehetőségek, erről mindjárt egy kicsi bővebben.

De először nézzük milyen lehetőségeink vannak:

  • Saját készítésű média tartalmak
  • Interneten feltalálható ingyenes, vagy vásárolt jogtiszta média tartalmak

Saját készítésű média tartalmak főbb szempontjai


Hiába lenne egy szépen designolt weblapunk, ha a képek/videók rossz minőségűek rajta. Szó szerint gagyi érzetet ad az összkép, ha azok életlenek, szemcsések, túl sötétek, vagy túl világosak. Fotó készítésnél mindig a lehető legnagyobb felbontásban készítsd a képet, azt könnyebb még javítani, vágni minőségi romlás nélkül. Figyelni a jó fényviszonyokra, a helyes komponálásra, színek és stílust illetően pedig összhangra a design tervvel.

A képek nem ilyen nagy méretben kerülnek fel a weblapra, hiszen az nem kicsit rontaná a betöltési sebességet, amit a felhasználók sem szeretnek, tehát a Google sem szereti.

Internetről felhasználható fotók

  • Vannak azok a helyzetek, amikor szükséges valaminek a prezentálásához, bemutatásához egy kép, vagy szöveg, amit a neten találtunk. Lehet! Én is használok ilyeneket ezen a weblapon pl.: ITT.  DE! Bizonyára azt is lehet látni, hogy megjelölöm a kép forrását. Azoknál a fotóknál, ahol nem látni forrás megjelölést, azért van, mert van előfizetésem egy STOCK fotó ügynökségnél, tehát vásárolt fotókról van szó. Szóval mindenképpen meg kell jelölni, ha ismeretes a szerző nevét, kép helyének forrását. Ha nem lehet kinyomozni a szerzőt, a kép forrását mindenképpen linkeljük be.
  • Sok fotó ügynökség van, akik adnak lehetőséget ingyenes felhasználásra is. Íme néhány:

https://www.freepik.com/home
https://picjumbo.com/
https://hu.depositphotos.com/
https://all-free-download.com/
https://www.freeimages.com/

 

Alapvetően, amikor már szerződést kötöttél a weblapkészítésre, le van egyeztetve, hogy a képek honnan lesznek, és amennyiben saját készítésű fotók kerülnek felhasználásra, akkor azok már ott csücsülnek készen várva az átküldésre a szöveges tartalommal együtt a számítógépeden. Hiszen hiába a szerződéskötés, ha nincs anyaga a weblapkészítőnek, amiből dolgozzon, nem fog tudni haladni.