Skip to content

Weblap készítés - Webdesign

1.

Üzleti weboldal készítése

2.

Webáruház készítése

3.

Webdesign készítése

Miért a WordPress?

Mert ha van egy kis affinitás, szándék, kis alap informatikai tudás-, gondolkodás, akkor a weblapodon lévő szövegmódosításhoz, kép feltöltéséhez nem kell egy informatikust nyaggatni, pláne várni rá. Nem kell hozzá programozói tudás. Kezdő weblaposok is elboldogulhatnak vele.

Kiknek nem fog ez mégsem menni? Azoknak, akik zsigerből kerülik a számítógépet, akik utálnak esténként egy fárasztó, futós nap után leülni mellé, hogy gondoskodjanak a weblapjukról. Vagy, mert már az iskolai számítástechnikai órát is inkább végig játszották, mintsem érdekelje őket, vagy még nem is volt módjuk tanulni róla. Vagy egyszerűen nincs türelem hozzá, nem szeretik és kész. Nincs ezzel semmi probléma. Nem szerethet mindenki mindennel foglalkozni. Mindegy miért, minden esetre itt vagyok én.

Mert ingyenes.

Maga a szoftver, nem a munkám. Szóval, ha szeretnéd, és bírod az informatikát, tudod is, akkor egyedül is fel tudsz építeni egy weboldalt. Rengeteg (több tízezer) ingyenes funkcióval (pl. képgaléria, eseménynaptár, űrlapok) és rengeteg design (saját képünkre szabható) sablonnal.

Amit nem csinál meg magától a szoftver, azaz az én munkám avagy a te munkád: telepítés, beállítások elvégzése, funkciók telepítése, azok beállításai, szöveges-, vizuális tartalmak feltöltése, esetleges grafikai munkák, és végül, de nem utolsó sorban a rendszeres karbantartás (biztonsági mentések készítése, frissítések elvégzése.).

Vannak nem ingyenes verziók is, amik természetesen tudásban többet adhatnak, mint az ingyenes verziók.

Az egyedileg felépített weboldal (tehát amikor nem kész sablont alakítunk át) már kicsit többet igényel az időből, munkából, és tudásból is.

Mert minden más tartalomkezelő rendszerhez képest a WordPress-t használják a legtöbben.

Hogy mégis mennyien?

Három nagyobb tartalomkezelő rendszer dolgozik a világ élvonalában. A WordPress vezeti a sort a 140+ millió telepítésével, míg az azután következő Joomla 30+ millióval, a Drupal pedig, 15+ millióval. Az óriási különbségek nem véletlenek. Igen, persze, nem csak előnyei vannak a népszerűségnek, hanem hátrányai is, alább erről is szót ejtek.

Így hát, a fenti okból kifolyólag, a világon kismilliónyi fejlesztő, programozó foglalkozik vele, és dolgozzák ki nekünk készre a különböző weblapra való funkciókat (bővítményeket).

Nem csak ezt, hanem a már működő programokhoz a folyamatos frissítéseket is biztosítják. Mit értek bővítmények/funkciók alatt? Íme néhány példa: képgaléria, hírlevél feliratkozás/hírlevél küldés, webshop, bármilyen űrlapok (pl. kapcsolatfelvételi), esemény naptárak, fájlok letöltése, regisztrációk kezelése, bankkártyás fizetési lehetőség, stb., stb… (ezek nem mindegyike ingyenes)

Mert könnyedén saját arculatunkra és igényeinkre szabható.

Mert ha, ki is találunk olyan speciális funkciót, amit eddig nem találtak fel, vagy különleges igény merülne fel, akkor találunk hozzá fejlesztőt, aki leprogramozza nekünk, hiszen a WordPress nyílt forráskódú.

Mert ha el is akadunk valamiben, vagy olyan problémával találkozunk, amivel addig még nem, akkor van hova menni segítségért. A Facebook-on a magyar WordPress Fejlesztők és Felhasználók csoportja (linkelni) több, mint 9000 tagot számlál, akik nagyon aktívak, intelligensek, segítőkészek. Ha fejlesztőre van szükség, azonnal ugranak többen is. Ha felteszünk egy kérdést, nagyon hamar jönnek a kisegítő válaszok.

Mikor nem jó a WordPress?

Megmondom őszintén, megnéztem másokat, miket írnak erről. Többen az ilyesmitől fáznak, hogy a népszerűség miatt egyre többen támadják, nem tud mindent megoldani, bonyolult lehet, ezért lassú, stb. Avagy érzek egy olyan előítéletet is, hogy mivel nyílt forráskódú tömegtermék, gagyi lehet.

Az utóbbit egyértelműen cáfolom, a többi attól függ, hogy mi a célunk, mennyi pénzünk és időnk van rá. Ha egy nagyvállalatról van szó, nem kérdés, hogy szánjon is pénzt külön designerre, aki Photoshopban megrajzolja a honlap minden oldalára a designt. Aztán egy fejlesztőre, aki a designer által megrajzolt dolgokat programkódra lefordítja. Aztán pedig egy olyan embert tartson fenn, aki a tartalomfrissítésket, vagy bármi mást eszközölni tud a weboldalon, mert nem biztos, hogy ehhez hozzá tud nyúlni a Katika a marketingről.

Talán fő vonalakban:

  • ha nagyon komoly, speciális feladatokat ellátó, avagy extra érzékeny adatokat kezelő weblapra, vagy webshopra van szükségünk, azt is jobb, ha lefejlesztettjük.

Több kifogást nem tudok a WordPress ellen.

A biztonságról írok bővebben az ÜZEMELTETÉS, TÁMOGATÁS menü pont alatt!