Skip to content
Kezdőlap » Blog » Az Art Deco stílus

Az Art Deco stílus

Nagyon sok blog témát sikerült összegyűjtenem, és ezek közül nagyon aktuális soron következők lennének a 2022-es grafikai- és webdesign trendek, de én most be előzök az Art Deco stílussal több okból is.

Kb. két éve került a figyelmem középpontjába, miután valaki megkért, hogy fessem meg neki a Tamara de Lempicka lengyel festőművésznőtől az Önarckép zöld Bugattiban című festményét:

Nos, azóta oda vagyok ezért a stílusért, mondhatni nagy kedvencem. Bár másfél éve nem ragadtam ecsetet, igyekszem visszaszorítani a művészetet a vasárnap délutánjaimba, és naná, hogy az új vágyam egy szintén Art Deco stílusú kép:

Van egy-két (új(abb)) stílus, amit nem szokás felsorolni a webdesign stílusok között, például ezt sem, talán mert lehet nem tört utat magának (még), de a grafika világában már nagyon is kezd újra teret hódítani, tehát ha még csak egy ideiglenes hóbortként is, de teret hódíthat a webdesignban is.

Biztosan sokan átéltetek már olyan szitukat, hogy ami a fejedben, szívedben vágyként megszületett valamikor (régen), és mire megtudnád valósítani, a világon már mindenhol ott van. Például már kislányként tudtad, hogy Bencének fogják hívni a fiadat majd ha nagy leszel, és mert akkor sehol nem találkoztál még Bence nevű fiúval, de mire felnősz, mindenkit így hívnak. Én olyan sok mindennel jártam így, hogy szinte fáj.

Na de most. Szóval ha nekem nagy szerelmem lett ez a stílus, akkor amilyen az én formám, tuti millióknak is az lesz előbb-utóbb, ugyanis már látni, hogy kezd bekúszni minden máshova is, de míg még nem annyira köztudott, így én gyorsan írok róla. Kiindulva mikor és hogy is született meg ez a stílus, és majd megnézzük hol tud ez végződni az én szakmámban.

Születése

A Wikipédia nagyon hosszan ír róla, én csak kiemelek onnan egy-két lényegi pontot, de aki kíváncsi a hosszú verzióra, itt találja: https://hu.wikipedia.org/wiki/Art_deco

„Az art déco az art décoratif (díszítőművészet) francia kifejezés rövidítése, az I. világháború előtt megszületett iparművészeti irányzat, melynek hatásai ugyanakkor az építészetben, festészetben, alkalmazott grafikákban, a szobrászatban és a filmművészetben is megmutatkoznak. Franciaországból indult el világhódító útjára, az 1920-as években. Az 1930-as években legnagyobb hatása már az Amerikai Egyesült Államokban volt, de egész Európában, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kínában is szerephez jutott. Az első modern világstílus – gyakran a luxushoz kapcsolható –, amely az élet minden területére kihatott, a kor divatját, sajtóreklámjait is meghatározta.”

„Az art déco stílusát egyenes vonalak, geometriai tervezés jellemzik”

„A kor fiatalságának megfelelt és hamar meg is tetszett a merész, leegyszerűsített vonalvezetés, az erős, tiszta színvilág, a korszakban újnak számító anyagok: új ötvözetek, a króm és a bakelit, amelyeket tükörfényesre lehet csiszolni, az art déco újabb stíluselemmel bővült ezáltal. Csúcspontja az 1925-ös párizsi világkiállítás volt, ettől kezdve rohamosan elterjedt a világ minden táján.”

Hogy is néz ez ki a valóságban?

Enteriőr

Festészet

Itt idézek megint a Wikipédiából: „Az 1925-ös világkiállításon nem volt külön festészeti részleg. Különböző definíciók szerint az art déco festmények célja a belső tér puszta dekorációja volt, így csak néhány festő dolgozott kizárólag a stílusban, de két festő neve szorosan kapcsolható az art décóhoz. Az egyik Jean Dupas, aki az 1925-ös kiállításon a Bordeaux-i pavilon falfestményeit készítette, de kandallóvédőt is festett szintén a kiállításra. Falfestményei díszítették a francia óceánjáró, az SS Normandie luxus belső terét is. Művei a többi dekoráció kiegészítő elemei voltak. A másik festő, aki szintén szorosan kapcsolódik a stílushoz, a Lengyelországban született, majd Párizsba emigrált Tamara de Lempicka. Lempicka szinte kizárólag portrékat festett, de realista, dinamikus, színes, art deco stílusban.”

Aki több kedvencemre is kíváncsi, íme egy gyűjtemény:
https://hu.pinterest.com/judittawebdesign/art-deco/

Grafika – poszterek:

No hát ez a terület a legizgalmasabb számomra. Szuperebbnél szuperebb poszterek születtek ebben a stílusban:

Aki több kedvencemre is kíváncsi, íme egy gyűjtemény:
https://hu.pinterest.com/judittawebdesign/art-deco-poszterek/

Facebook és társai igen érzékenyek az érdeklődési körökre, és már szembe jött velem egy online angol nyelvű grafikai tanfolyam, ami kizárólag ilyen poszterek készítését tanítja. Erősen kacérkodok a gondolattal, hogy megvegyem e.

Most akkor szedjük darabokra ezt a stílust!

 

Színek:

Ahogy már fentebb említve volt, az Art Deco a luxust, eleganciát hivatott képviselni. Ezt a hatást a formákon kívül a színekkel éri el a leginkább. Jellemzően a sötét színek, például fekete, szürke különböző árnyalatai, sötét kék árnyalatai, olaj zöld, moha zöld, bordó, barna, ha a világos színeket nézzük, amivel ellensúlyoz és pikánssá és még elegánsabbá teszi az összeképet, az arany, ezüst, rose gold, rezes színek, világos szürke, drapp színek, világos rózsaszín, stb.

Minták:

Eléggé jellegzetesek és egyértelművé teszik a stílust. A hideg-meleg, kerek-szögletes stb. ellentétpárok szinte kötelezőek. Geometrikus formák, levél, toll minták, legyen ott egy kis csicsa.

Aki több kedvencemre is kíváncsi, íme egy gyűjtemény:
https://hu.pinterest.com/judittawebdesign/art-deco-patterns/

Betűtípusok:

Semmiképpen sem nevezhető minimalistának itt sem. Díszesek és feltűnőek, abszolút érzékeltetik azt a kort, amiben született.

Aki több kedvencemre is kíváncsi, íme egy gyűjtemény:
https://hu.pinterest.com/judittawebdesign/art-deco-fonts/

Arculat:

Webdesign:

És akkor elértünk ide is.

Fashion:

A végére pedig hagytam egy kis nyalánkságot. Art Deco stílus a divatban jelenkorunkban: